Skip to main content

Ghid conectare eduroam

Rețeaua eduroam permite utilizatorilor din mediile academice să se conecteze la rețelele wi-fi securizate disponibile în unitățile de învățământ superior și cercetare naționale, cât și internaționale.

Conectarea în rețeaua eduroam se face pe baza contului folosit și pe alte platforme ale universității. Pentru rețeaua eduroam vor fi de forma:

utilizator: <username>@pub.ro
parola: <password>

În exemplul de mai sus, <username> și <password> vor fi înlocuite de numele de utilizator și parola cu care vă autentificați și în alte platforme, cum ar fi site-ul de cursuri.

tip

Înainte de prima autentificarea în rețeaua eduroam, este nevoie să cunoașteți datele dumneavoastră de conectare. Dacă nu ați activat contul sau nu cunoașteți parola, urmați pașii din ghidul de activare cont respectiv cel de schimbare a parolei.

Puteți alege din lista de mai jos un ghid adaptat sistemului de operare pe care îl folosiți.

Conectare pe sistemul de operare Linux

Pentru conectarea de pe sistemul de operare Linux, urmații acești pași:

  1. Selectați rețeaua eduroam. Va fi afișată fereastra de configurare a accesului la rețea.

Pagină configurare rețea

  1. Apăsați pe câmpul CA certificate și selectați fișierul de certificate al sistemului dumneavoastră. Acesta se găsește, de obiecei, în directorul /etc/ssl/certs.

Alegere fișier certificate CA

  1. Pentru câmpul Authentication method alegeți metoda Protected EAP (PEAP), iar în câmpurile Username și Password completați numele dumneavoastră de utilizator și parola pentru rețeaua eduroam. La finalul procesului, fereastra de configurare ar trebui să arate similar cu cea din imaginea de mai jos.

Fereastră configurare completată

  1. După ce apăsați pe butonul Connect, procesul de conectare se finalizează prin afișarea unei ferestre care conține informații despre rețea.

Fereastră detalii conexiune

  1. Puteți închide fereastra și să folosiți internetul în mod obișnuit. Setările de acces vor fi păstrate și pentru conectările viitoare, când va trebui doar să selectați rețeaua din listă.